traditional transformation

Explore the evolutionary process of aN outdated kitchen revived & reimagined into a vibrant central space for family, memories, and, of course, good food.  

ROJ_Kitchen-overlay.jpg
DSC_0746.JPG

out with the old


Built in the 1920's, this antiquated kitchen had been put through decades of wear, tear, touch-ups, and updates without ever quite reaching its full potential.

DSC_0747.JPG
 

The rooms lacked natural light and were separated with walls, creating a dark and closed-off atmosphere in the center of the house. Spaces that were used a century ago had now become outdated and inhibiting.

 

Breakfast Room

This dining area was the other room attached to the pantry. There were multiple unnecessary walls and doors leading to and from this room and the main kitchen. 

DSC_0756.JPG
 

"Service Kitchens" and Butler's Pantry

The butler's pantry was a service kitchen used in the early 1900s which functioned as a transitional space between the kitchen and dining room. As convenient as this was in the "Downton Abbey" era, it was now nonessential space attached to the kitchen. 

 
DSC_0757.JPG
DSC_0748.JPG
 

the design

form follows function

ROJ_Design_Banner.jpg

THE PLAN: Transforming dark and inhibited service areas into a bright, multi-functional kitchen workspace

 

layout

ROJ_Demo Graphic.jpg

Instead of sectioning off each room with their own functions, the goal was to open up and connect the existing spaces while maintaining a natural flow and functional, multi-use kitchen workspace.

  1. The wall dividing the main kitchen and the butler's pantry would be removed, allowing the daylight from the existing window to be part of the new kitchen space. This also would directly connect the breakfast room to the kitchen, removing multiple points of entry.

  2. A large bay window would be installed, improving the overall light to the space while making the space feel much larger.

  3. One of the sink windows would be closed off to allow for more cabinetry and a better overall kitchen layout

  4. The entire space would be gutted to make way for the completely new kitchen concept.

 

function

ROJ_Function_Graphic.jpg

There are many options for making a kitchen functional and well laid out.

Design Element_Triangle Icon.jpg

The work triangle is shown as the space is laid out for maximum work efficiency with the most convenient appliances clustered together.

Design Element_Sunlight Icon.jpg

A large amount of natural light allows the space to function well during the day.  Also a combination of task lighting, under-cabinet lighting, etc. allows for proper function in the morning and evening

We hired Joseph [Park] at JP Compass as our architect and could not have been more happy with his design and attention to detail. He gave us several options for each space and the pros and cons associated with each. Joseph has a spectacular eye for design and maximizing the space.
— homeowner

3D FINISHED space

ROJ Kitchen_02.jpg
 

Creating a 3D environment helped quickly guide them towards a clearer direction.

[JP Compass] is practical and understands the daily use of rooms and what’s important. They listened to our needs and really worked with us to make the space exactly what we wanted and needed. JP Compass even helped me pick out the tile and plumbing fixtures to ensure we stayed within budget and within the design constraints.
— homeowner

the Build:

Tailoring the construction to the client

Gantt.jpg

One of the main challenges in any major renovation is addressing how the client continues to live in the house during the transformation.  At JP Compass we pride ourselves on our ability to accommodate the client while still executing the build in a timely manner and this project was no exception.

The client needed access to their remodeled master suite as soon as possible during the construction process.  With this in mind, JP Compass developed a schedule that staggered the build in order to focus on the master suite first and get the client back into that space quickly while the kitchen was completed.  The kitchen was then sealed from the rest of the home to create a distinct construction zone that did not affect the rest of the living area, including the new master suite.


Another characteristic that I greatly appreciated is my trust they earned with their follow-through. When they said demo would start this day and end that day- it did. Our project manager was nothing short of amazing. He was organized and kept me informed on a daily basis with the project’s progress.
— homeowner

CALENDAR-ICON.jpg

Kitchen & Master Suite Renovation

FOUR MONTHS : 8/15/2016 - 12/16/2016

timeline-and-process-list.jpg

IN WITH THE NEW


And out of the old, came the new. We were able to find a solution to each problem at hand and transform the space to its greatest potential. A larger bay window was created allowing seating, storage, and a stream of new light to flow into the kitchen. There is now island seating, a large hutch-type cabinet for storage, a serving counter (with its own sink), and an informal “office” area. The space is brighter, more practical, and feels twice as large. 

I wouldn’t hesitate in recommending JP Compass to anyone in need of a renovation. JP Compass is the total package. I’m beyond happy we had Joseph create our beautiful design and had JP execute it.
— homeowner